Pàgines

diumenge, de febrer 25, 2007

Quan arribaran els agents intel.ligents per planificar viatges?

Des de l'any 2001 que sent parlar de la Web Semàntica i els agents intel.ligents que ens facilitaran trobar el viatge que necessitam (encara que no sabem exactament on volem anar). Però que indicant unes característiques a l'agent, ell escrutarà les web i ens filtrarà les millors ofertes.

De veritat que és ben hora que arribi. Després d'haver estat treballant tota la setmana i el cap de setmana a Internet, i portant uns 5 caps de setmana preparant 12 hores de docència sobre marketing online, comunicació digital, sistemes de recomanacions de serveis turístics basats en el coneixement, tripp planners, reviews, raties,... i tota la pesca, el que tenc menys ganes de fer és passar-me 4 hores més buscant per Internet un viatge.

L'únic que sé són les dates que ens hem podem anar. M'és igual el lloc. M'és igual ciutat o platja. El preu és important però no el fet que em faci decidir anar a un lloc o a un altre. El problema és que no sé quasi res del lloc on acabaria anant, i com que no sé res, no puc prendre decisions.

El problema és que no sé exactament on volem anar, per tant no puc comparar preus. Però el que m'emprenya més, és que cerc per "vacances" unes dates concretes, i després m'obliguen a fer una següent cerca per les dates que ells tenen disponibles.

Un altre problema, és que si vull anar a una ciutat, i m'ofereixen un hotel, ni idea d'on està situat, i la veritat, no tenc ni ganes ni paciència per a esbrinar-ho. Només voldria saber si està relativament cèntric i/o a prop d'un transport públic i la distància al centre. Però sense la necessitat d'haver de fer cap click.


Em sobren els anuncis de les agències de viatges a les seves webs (aquests destacats asquerosament grans i pesats). No m'aporten res. No m'emocionen i ocupen massa espai que ralentaixen la descàrrega de la pàgina.

Em crispa que posin:
Desde xxxx euros
o
7% de decuento
No m'interessa. Només vull saber el preu que em costarà a mi, per poder decidir, però per mi aquests reclams no són d'interés, al contrari, contraproduents.

Bé que les companyies aèrees s'han preocupat d'utilitzar les TIC per ajustar preus. Cada vegada que vull sortir d'aquesta illa he de negociar a quin preu puc sortir. Ido perquè tots els proveidors de serveis turístics no es preocupen de saber que necessiten els potencials clients, i oferir-los la informació de forma un poc més personalitzada i emocionant?

És que per perdre el temps d'aquesta manera navegant per Internet, m'estim més agafar la motxila plantar-me a l'aeroport, agafar el primer vol que surti econòmic a un lloc que m'interessi segons el que necessiti sentir en aquell moment, anar a la llibreria del mateix aeroport i comprar-me la lonely planet d'allà on em portarà l'avió. Això si, hauré de saber abans de partir si vull anar a un lloc que faci fred o calor. Per saber que hi pos dins la motxilla.

I a sobre hi ha el tema de l'estacionalització, i més per setmana Santa. Per què, ara que hi ha eleccions, algun partit polític no proposa desestacionalitzar les vacances, enlloc de desestacionalitzar el turime? Potser així no tendríem tants de problemes per trobar viatges a preus justos. I potser també així les Illes Balears podríen desestacionalitzar-se també, per la gent que ve de la Península (que acaben venint en Setmana Santa i Agost) a no ser que siguis un junior jubilat, clar.

divendres, de febrer 23, 2007

Future Traveller Tribes 2020 per AMADEUS

AMADEUS ha identificat 4 tipus de tribus de viatgers:
  • Executius globals: viatgers de negocis d’élite que cerquen un jet privat sobretot pels nous mercats emergents com Brasil, Rússia, Índia i Xina.
  • Seniors Actius: rics i vells viatjers sans, d’entre 50 i 75 anys, que volen continuar viatjant per activitats culturals i d’oci.
  • Conmutadors Cosmopolites: aquells que viuen en una ciutat però fan feina en una altra utilitzaran transport aeri per desplaçar-se.
  • Clans Globals: gent que incrementarà l’ús del transport aeri per visistar els creixents membres dispersos de la família.
També hi influeix la multiplicitat d'identitats que tenim:

"Modal lives. Multiplying demands and opportunities mean that modern consumers lead modal lives. The same person will occupy a number of roles within their everyday lives, and with these roles come different needs and demands. For example, an individual will have a number of different travel needs at different times. Many will be exposed to different travel experiences that will impact their expectations and aspirations, for example those used to travelling business class on company missions may opt to travel economy class for leisure."

Un altre tema que treuen és que una vegada satifetes les necessitats materials el que se valora és la vivència d'experiències:

"Experience economy. Modern consumers want to live life to the full. As levels of affluence climb, consumers’ material needs are increasingly being fulfilled. 58% of consumers across Europe and the US agree ‘I have all the material things I need’29. With these needs satisfied, consumers’ interests have turned elsewhere - increasingly they value experiences over possessions, both for enjoyment and to define who they are. Experiences such as travel,
hold greater kudos than material goods and have become the new way to express status."

Algunes innovacions tecnològiques (en les quals, ja es treballen, algunes a l'IBIT):

  • Identitats digitals personals (informació detallada del client de fàcil i ràpid accés) que permeti un servei personalitzat més ràpid
  • Integració de sistemes d’informació que combina informació de diferents fonts
  • Informació lliurada als usuaris en temps reeal basada en necessitats i localització
  • Increment de la interacció dels clients a través de software social. S’espera que tecnologies d’informació virtual siguin més barates i sofisticades
Exemple de tecnologies innovadores pels "Conmutadors Cosmopolites"

  • Informació dels bitllets d’avió en temps real, sense reserves, i comparació de preus.
  • Història digital dels viatges personals per a la personalització de les ofertes i els serveis.

Exemple de tecnologies innovadores pels "Executius globals"

  • Networking a la classe business de l’avió, passant-se les targes de forma electrònica. Aprofitar el temps a l’avió.

dijous, de febrer 15, 2007

De fira en fira

Avui som a la fira futurjove a l'aeroport de Palma (aquí hi ha unes imatges de l'estand de l'IBIT). I demà partim a la fira INTEC d'Eivissa. A Eivissa em tocarà presentar una primera versió de la Central de Mitjans locals de les Illes Balears ([informació del projecte], [veure pilot aplicació MEDIAD] ) i realitzar un taller de blocs.